Tel.: 737 392 722
Nákupní košík 0,00 Kč

Kotvení stanů

Do země i do betonu, čím lze ukotvit rozkládací stan?

Kvalitní ukotvení představuje základ pro správné a bezpečné používání stanu. Mnoho našich zákazníků má ohledně kotvení rychle-rozkládacích nůžkových stanů jen mlhavé představy, respektive vědí jen to, co jim někdo „poradil",v důsledku čehož jsou přesvědčeni, že mnoho věcí nelze realizovat.

Kotvení ovšem není nic složitého a stan bez větších problémů ukotvíte kamkoliv, stačí jen znát možnosti kotvení. Pokud jezdíte například někam na trhy či jiné akce, jakožto prodejce nebo vystavovatel, je dobré předem zjistit, na jakém povrchu se akce bude konat.Chcete-li stan na vlastní zahradu, případně na svůj pozemek, tato starost vám odpadá.

Ať už se jedná o jakýkoliv povrch, vždy lze stan ukotvit bezpečně, aby ani během silného větru nedošlo k jeho uvolnění. Chcete-li mít opravdový pocit bezpečí, doporučujeme vám investovat do hexagonového stanu. Hexaparty stany jsou odolné vůči větru o rychlosti až 30 km/hod v nárazech, což představuje hodnotu, při níž meteorologové vydávají varování před větrem. Pokud tedy jen fouká „silnější" vítr, bez problémů stan rozbalte a postavte. Dobré ukotvení jej udrží na místě.

Jak jsme již napsali: Ukotvení záleží zejména na povrchu, do něhož chceme stan ukotvit.

Kotvení do země

Pokud představuje podklad pro ukotvení stanu hlína, resp. obyčejná zem, kotvení je poměrně jednoduchou záležitostí. V podstatě vám stačí jednoduchá sada s kolíky a popruhy pro opásání a stan bezpečně ukotvíte. Na každou nohu stanu potřebujete jednu sadu. My prodáváme pozinkované kotvící kolíky, které nerezaví a stále vypadají jako nové. Kolík má průměr 1 cm a délku 45 cm, což poskytuje dostatečnou záruku, že stan nevytáhne ani extrémní vítr. Popruh pro opásání je ze dvou dílů se zámky, jimiž lze nastavit správnou délku.

Pro snadné připnutí ke kolíku lze použít kvalitní karabiny. Tento způsob ukotvení je rychlý, poměrně jednoduchý a bezpečný.

Kotvení do betonu/asfaltu pomocí šroubů

Obtíže s ukotvením většinou nastávají, tvoří-li podklad pod stan tvrdý povrch, např. beton nebo asfalt. I zde ovšem existuje hned několik řešení. Pokud jde o místo, na němž bude stan postavený dlouhodobě, místo se nachází na vašem pozemku nebo si můžete místo přizpůsobit, nejlepší řešení představuje kotvení pomocí hmoždinek a šroubů. Postup je prakticky stejný, jako v případě ukotvení kolíky, přičemž nerezavějící kolíky nahradíte šrouby do betonu. Při takovém řešení můžete mít opravdu stoprocentní jistotu, že stan vydrží na místě i pod náporem pořádně silného větru.

Kotvení na tvrdém povrchu pomocí závaží

Jak už to tak bývá, nejčastěji nelze do podkladu pod stanem jen tak vrtat. Je to běžné, pokud prodáváte na trzích, případně se akce koná na pronajatém prostoru na silniční komunikaci. Na takovém místě by vás za vrtání do asfaltu či betonu určitě nepochválili. Nemusíte však ani tehdy propadat panice, ideální řešení představují vodní závaží. Jde o praktické umělohmotné kvádry, které po naplnění vodou váží 10 kg. Na každé noze stanu je umístěno jedno závaží, přímo spojené s nohou stanu, díky kterému se stan nepohne ani při silnějším větru.

Výhodou je, že např. v porovnání s pískovým závažím, tyto vodní po použití jednoduše vypustíte a snadno přenesete a využijete zase jinde. Toto ukotvení lze navíc kombinovat is ukotvením pomocí popruhů pro opásání. Pokud to prostor dovolí, můžete stan ještě přivázat i ke stromu, případně lampě či sloupu. Tím maximalizujete kotvení, díky čemuž semůžete bez obav věnovat podstatnějším věcem.

 

Řešení způsobu ukotvení se najde vždy, stačí pouze použít zdravý rozum. A pokud byste přece jen nevěděli, jak stan ukotvit, kontaktujte nás a my se pokusíme vám pomoci.