Tel.: 737 392 722
Nákupní košík 0,00 Kč

8 tipů na super grilovačku

Dokonalé grilování? Myslete na hosty, nebojte se deště

K létu neodmyslitelně patří grilování. Svědčí o tom mimo jiné i pravidelně vyrabované regály s grilovacími specialitami během víkendů. Pokud máte i vy dům, chatu nebo chalupu se zahradou nebo alespoň terasou, určitě byste měli alespoň jednou za čas uspořádat nějakou grilovací party. Pokud jste to dosud nedělali nebo bylo vaše poslední grilování katastrofou, přečtěte si naše tipy, jak zorganizovat grilovací party, na níž se bude každý dobře cítit a kterou budou všichni chválit.

Grilování naplánujte ještě před nákupem

Nákup na grilovačku

Skvělé grilování nezačíná ranním nákupem na odpolední party. Chcete-li, aby bylo vše perfektní, grilovací party důkladně naplánujte již pár dní před akcí. Počet hostů, množství nádobí (vybírejte jednorázové papírové), dekorace, pití, slušné je také upozornit sousedy, a pokud jste pořádný chlap, určitě zkontrolujte i gril. Prověřte jeho funkčnost i stav po posledním grilování. Nemusí být dokonale čistý, nicméně spálené zbytky jídla na roštu na estetice a chuti nikomu nepřidají. Pro jistotu sledujte také počasí.  

Nelekněte se deště

Zahradní párty stan

Když má přijít na grilování více hostů, problémem bývá vůbec sladit všechny tak, aby se našel vhodný termín, natož plánovat grilování podle toho, kdy bude pěkné počasí. Ani bubnující dešťové kapky by vás ovšem neměly odradit, protože plánovanou zábavu můžete jednoduše zachránit pomocí stanů. Například párty stanyrozložíte během pár minut a zvládne to i laik, dokonce i domácí paní s udělanými nehty. Vrtochy přírody vás se stany nemohou zaskočit. Lze je dokonce překrýt i zboku, tedy vlastně celé zakrýt, díky čemuž budete chráněni i v případě větru. Není problém, ani když se počasí změní na poslední chvíli. Stany dokážeme dodat i do 24 hodin.

Poznejte chutě vašich hostů

Ještě předtím, než se vydáte na nákup surovin, zkuste v sobě potlačit egoismus a zjistěte, jaké mají vaši hosté chuťové preference. Samozřejmě, doma jste králem vy a všichni by měli respektovat, že hlavní chod je podle vašeho výběru. Připravte však hostům i něco, co mají rádi, určitě je to potěší. Budou bez stresu, že se sice zabaví, ale nenají se a i takové detaily zlepší obecnou náladu.

Nevěnujte se pouze grilu

Každý z nás již určitě zažil grilování, kde bylo sice skvěle připravené jídlo, ale jinak zábava vázla. Bohužel, vždy je to chyba hostitele. Nepodceňujte to a nenechávejte vytváření atmosféry na někoho jiného. Ovšem vždy je dobré zapojit také manželku nebo partnerku, nicméně ta to většinou uhraje jen s přítomnými dámami. Chlapi potřebují mezi sebe chlapa, takže se jim věnujte i během grilování. Ono, popravdě, jen málokterý recept vyžaduje vaši neustálou přítomnost. Tak dbejte na to, abyste nezapomněli na povinnosti vůči hostům. Každý správný kuchař by měl také své jídlo naservírovat hostům osobně.

Využívejte užitečné pomůcky

Grilování na zahradě

Grilování se také vyvíjí, z čehož vyplývá, že i v této oblasti se již vyskytuje hromada vychytávek. Nám ovšem ani tak nejde o to, abyste elektronicky sledovali teplotu grilu a podobně. Spíše máme na mysli praktické věci. Ke grilování si nezapomeňte obléct zástěru, možná vám v ní bude o něco tepleji, ale nebudete chodit mezi hosty zamaštěný. Pod jídlo můžete také podložit aluminiovou misku nebo alespoň alobal. Zachytíte tak mast, která nebude kapat do grilu a zbytečně dělat kouř. Využívejte také grilovací nářadí - obracečky, speciální rošt na ryby nebo grilovací kleště, usnadníte si práci a nepopálíte sebe ani ostatní. Na důležitých akcích používejte raději kvalitnější brikety, ideální je, pokud je už máte vyzkoušené. A ještě jedna dobrá rada, pokud vás při grilování otravuje hmyz, rozmístěte kolem grilu a stolů citrony a levanduli, spolehlivě tím odeženete nevítané návštěvníky.

Nezapomeňte na pitný režim

Pivo a gril

Ačkoli to může znít skoro jako rouhání, grilování není pouze o pivu. Pivo je, samozřejmě, ke grilovaným jídlům ideální, nicméně byla by škoda omezovat se pouze na něj. Pití alkoholických nápojů se během vysokých letních teplot sice příliš nedoporučuje, ale nenechte si utéct možnost ohromit své přátelé nějakým tím doma namíchaným drinkem. A pokud alkohol přece jen nechcete nebo nemůžete, není nic lepšího než dobře vychlazená domácí limonáda. Ta je vlastně vhodná vždy, neboť i to pivo sem tam třeba prostřídat.

Buďte originální

Pokud ve vás dřímá kreativní duše bažící po originálních zážitcích, kombinace domácí zahrady, grilování a nápadů je nepřekonatelná. Vyzdobte a dekorujte celý prostor. Můžete například vymyslet nějakou tematickou grilovací party. Takový kvalitní středověký raut je zcela super. Perfektní je ovšem také večerní/noční grilování. Stačí jen vhodně rozmístit pochodně s ohněm + přidat pár ingrediencí, jako jsou vhodné dekorace a dobře zvolená hudba, díky čemuž vytvoříte z obyčejné zahradní party akci, na kterou budete s přáteli ještě léta vzpomínat. Opět vám nic nebrání využít rozkládací párty stany, které mohou také umocnit parádní zážitek.

Nezapomeňte na výslužku pro hosty 

Máme za to, že to mnozí z nás již bereme tak nějak automaticky, ale pokud ne, nezapomeňte, že na závěr třeba hosty odměnit. Z vlastních zkušeností víme, že po grilování ještě zbývá dost jídla tak nějak navíc. To, co ještě zužitkujete, si nechte, ale ostatního jídla se elegantně zbavte tím, že jej připravíte pro hosty a zabalíte jim výslužku domů. Vaši přátelé budou rádi, že něco dostanou a vás potěší, že nebudete mít plnou lednici.